|
Ξέρετε τι σημαίνει: - Δοκίμιο;
- Κειμενογράφος;
- «Διαφήμιση για εφημερίδα»;
- Ξάκρισμα;
Ξέρετε ποιοί ήταν:
- ο Zapf, ο Bodoni ή ο Bauhouse;
Αν απαντήσατε ναι σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις τότε πρέπει να είστε διαφημιστικό στέλεχος ή υπεύθυνος διαφημιστικού τμήματος γνωστής εταιρίας!
Η διαφήμιση, προέρχεται από τα βάθη των αιώνων και απ' ότι φαίνεται δεν θα την αποχωριστούμε εύκολα! Αναγκαίο κακό για πολλούς, πλύση εγκεφάλου για άλλους. Σίγουρα δεν την έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση! Κάποιοι όμως ζουν από αυτή και μάλιστα τα καταφέρνουν αρκετά καλά, αφού ήδη αγοράζουμε τα προϊόντα τους. Διαφημιστής ήταν ο όφις, εκείνος... ο γνωστός, όταν διαφήμιζε την πραμάτεια του στην Εύα και τελικά την έπεισε να αγοράσει. Διαφημιστής και μάλιστα με ειδικότητα κειμενογράφου, ήταν ο Παρμενίδης αφού τα slogan του επιβίωσαν μέχρι και σήμερα! Γενικά σκεφθείτε πόσα τέτοια αρχαία slogan γνωρίζετε και μετά σκεφτείτε πόσα χρήματα θα έπαιρναν οι συγγραφείς τους από τις σύγχρονες πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρίες!
Τι σημαίνει το παραπάνω; Με λίγα να «λες» πολλά! Και αν αυτό στην αρχαιότητα είχε τύχει αποδοχής, σήμερα που τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι αναρίθμητα περισσότερα, αυτό πλέον είναι υποχρεωτικό. «Λίγα και καλά» λέμε στον καθημερινό μας λόγο, άρα κάπως έτσι λειτουργούμε γενικότερα! Το λίγα και καλά λοιπόν, μας δείχνει τον δρόμο, για μια αξιοπρεπή και το δυνατόν πετυχημένη διαφήμιση. ... Λίγα κείμενα, λίγα χρώματα, λίγες πληροφορίες.... Το πολύ δεν εντυπωσιάζει απλά κουράζει. Δείξτε το προϊόν ή την υπηρεσία σας με λιτό και κατανοητό τρόπο. Επειδή εσείς ξέρετε το αντικείμενό σας σε βάθος, δεν σημαίνει πως κι εγώ θέλω το ίδιο βάθος. Έχω τα δικά μου να σχοληθώ... απλά και κατανοητά λοιπόν! Δεν είστε ινστρούχτορας! Δεν μιλάτε στη γραμματέα σας. Μιλάτε σε ξένο κόσμο. Πρέπει να είστε ευγενής και σεμνοί. Ξεχάστε τα «Μοναδικό!», «Καταπληκτικό!», «Συγχαρητήρια κερδίσατε!», ούτε που θα σας δουν! Παρουσιάστε το προϊόν σας και μόνο. Επιλέξτε, ανάλογα το κοινό σας, να αξιοποιήσετε την τρέχουσα τεχνοτροπία και αισθητική, άσχετα αν δεν συμβαδίζει με την δική σας. Σας ενδιαφέρει ο καταναλωτής σας και όχι η αυταρέσκειά σας. Ζητήστε στον υποψήφιο πελάτη σας, να συμμετέχει σε μια διαδικασία, όποια κι αν είναι αυτή. Κάντε τον κομμάτι της εξελικτικής σας διαδικασίας, π.χ. δώστε του κίνητρο να συμμετέχει σε μια έρευνα. Προς θεού μην τον πιέσετε να αγοράσει με εκβιαστικούς τρόπους «π.χ. προσφορά για τους 100 πρώτους», «μόνο για σήμερα» κλπ. Να λάβετε υπ' όψιν σας, το που και το πότε θα δουν την διαφήμισή σας. Αν π.χ. το περιοδικό που θα την δημοσιεύσετε, χρησιμοποιεί γυαλιστερό χαρτί και είναι καλοκαίρι τότε εκτυφλωτικά χρώματα σε μια λευκή σελίδα, θα «στραβώσουν» τον αναγνώστη με αποτέλεσμα να σας προσπεράσει! Η θέση μας για τα παραπάνω, είναι όπως και αυτά που σας περιγράψαμε, δηλαδή λιτή και ουσιαστική. Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα μιας διαφήμισης. Αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την ύπαρξή της, θα πρέπει να εμπιστευθείτε έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες, ώστε η διαφήμιση, να κάνει τη δουλειά της και να μην είναι πεταμένα χρήματα.
|